top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round

"Little Black Dress "

Αυτό το post είναι αφιερωμένο στο πολυφορεμένο μικρό μαύρο φόρεμα, το οποίο όλες το 'χουμε φορέσει και αγαπήσει. Πόσες όμως από εμάς ξέρουμε την "ιστορία" του? Το Μικρό Μαύρο Φόρεμα λοιπόν γεννήθηκε το 1926 στη χειμερινή συλλογή της Κοκό Σανέλ και ήταν το μοντέλο με τον κωδικό 817, το οποίο η αμερικανική «Vogue» της εποχής αναπαρήγαγε σε πατρόν κάνοντάς το προσιτό σε όλες τις γυναίκες που λάτρευαν το ύφος Chanel. αλλά δεν είχαν τα χρήματα για να αποκτήσουν τις δημιουργίες της. Η γραμμή αυτού του μοντέλου έδινε έμφαση στην απλότητα και την ελευθερία και ήταν φτιαγμένο από μαύρο κρεπ ντε σιν ύφασμα, έπεφτε ίσιο και άφηνε ελεύθερο το σώμα.

Στα μέσα της εποχής των 20s, το πρότυπο της γυναίκας με καμπύλες είχε αρχίσει να τελειώνει και επικρατούσε το ανδρόγυστυλ. Ωστόσο, η Chanel έδειξε με αυτό το φόρεμα ότι το ανδρόγυνο δεν ήταν η αντίθεση του θηλυκού, αλλά μια δραστήρια γυναίκα που επιθυμεί να πειραματιστεί με το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της. Το φόρεμα αυτό ηταν η υπογραφή της ίδιας της δημιουργού του, η οποία είχε γίνει το πρότυπο της γυναικείας χειραφέτησης. Χάρη στη δουλειά της, είχε γίνει μια garçonne, δηλαδή, μια "νεαρή γυναίκα που διάγει ανεξάρτητο βίο".

Το φόρεμα της Chanel έγινε ένα δημοκρατικό κομμάτι ρούχου που κατήργησε τα προνόμια της υψηλής μόδας, αποκομμένης από τον πραγματικό κόσμο. Η δούκισσα, η ηθοποιός, η δακτυλογράφος και η οικιακή βοηθός έλκονται από το ίδιο ύφος εμφάνισης. Χάρη σε αυτό, τα ρούχα δεν υποδείκνυαν πια την ταξική τους διαφορά. Είναι σημαντικό λοπόν να γνωρίζουμε λίγες λεπτομέρειες για το κλασσικό αυτό κομμάτι, που όλες ανεξαιρέτως έχουμε στην ντουλάπα μας και μας βγάζει από την δύσκολη θέση όταν δεν ξέρουμε τι να φορέσουμε (*κλασσικές γυναίκες*) .


bottom of page